Πρόκειται για τον ορισμό της τραγικής ειρωνείας. Και ταυτόχρονα, για μια ιστορία γενναιότητας και τραγικότητας τόσο έντονων που θα μπορούσε εύκολα να παράγει τη μια συγκίνηση μετά την άλλη. Ο λόγος για την ιστορία του ανθρώπου από την Κίνα που με την ιατρική του ιδιότητα τον περασμένο Δεκέμβρη προειδοποίησε ολόκληρο τον πλανήτη για τον κορωνοϊό. Μόλις δυο μήνες αργότερα, ο ίδιος πέθανε ακριβώς εξαιτίας του συγκεκριμένου ιού! Ήταν μόλις 39 χρονών!

Τον έλεγαν Λι Γουενλιάνγκ και η ιστορικής σημασίας ανακάλυψη που έκανε τον περασμένο Δεκέμβρη όχι απλά δεν είχε την αντίστοιχη υποδοχή από το καθεστώς της χώρας του αλλά, αντίθετα, είχε στοχοποιηθεί από τις κατασταλτικές αρχές της και του είχε «κολληθεί» η ρετσινιά της άσκοπης διάδοσης φημών και ψευδολογιών. Μάλιστα, είχε απειληθεί όχι μόνο με σύλληψη αλλά και με παραπομπή σε δίκη αν συνέχιζε τις ανακοινώσεις του στα προσωπικά του social media. Μόλις δυο μήνες μετά, ο Λι Γουενλιάνγκ, προσβεβλημένος από την αρρώστια που ανακάλυψε, πέθανε όντας κοινά αποδεκτός παγκοσμίως.

Ο Γουενλιάνγκ είχε γράψει τον περασμένο Δεκέμβρη στα προσωπικά του social media πως στο νοσοκομείο που εργαζόταν, εφτά ασθενείς είχαν απομονωθεί σε καραντίνα με συμπτώματα που θύμιζαν με εντυπωσιακό τρόπο εκείνα που προκαλεί στους πνεύμονες ο ιός SARS. Μάλιστα, είχε προτρέψει τους άλλους συναδέλφους του να φοράνε μάσκες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους καθώς τα πράγματα ήταν εξαιρετικά σοβαρά.

Τέσσερις μέρες αργότερα, ο Λι επισκεπτόταν τα γραφεία της Ασφάλειας της Κίνας με τις κατηγορίες περί διασποράς ψευδών ειδήσεων καθώς και για διατάραξη κοινωνικής γαλήνης. Έπειτα από τις απειλές που δέχθηκε, τελικά συμφώνησε να μην αναφέρει ξανά τις ανησυχίες του δημόσια.

Στις αρχές του 2020, ο Λι εξέτασε μια γυναίκα που έπασχε από γλαύκωμα αλλά ταυτόχρονα, ήταν και φορέας του κορωνοϊού χωρίς να το γνωρίζει. Ο Λι προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό και στις 10 Ιανουαρίου μπήκε στο νοσοκομείο ως ασθενής. Οι γονείς του προσβλήθηκαν επίσης. Ο Λι ξέσπασε εναντίον της κυβέρνησης της χώρας του. «Αν οι κρατικοί υπάλληλοι είχαν αποκαλύψει νωρίτερα πληροφορίες σχετικά με την επιδημία, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα. Πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια» είπε στους New York Times.

Όταν ο Λι, πατέρας ενός μικρού παιδιού, πέθανε, ο αριθμός των θυμάτων του κορωνοϊού ανερχόταν στα 563 σε όλη την Κίνα. Όπως γνωστοποίησαν οι Κινέζοι, ο μικρότερος σε ηλικία ασθενής από τον κορωνοϊό είναι ένα μωρό που γεννήθηκε το περασμένο Σάββατο και προσβλήθηκε 36 ώρες μετά τη γέννησή του…