Η αλήθεια- όσο κι αν δε θέλουν κάποιοι να το παραδεχτούν ανοιχτά- είναι αναντίρρητη: Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές παραγωγές σειρών βρίσκονται σε πτώση (όχι κάθετη, πάντως…), μιας και η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με το «βομβαρδισμό» πάρα πολύ ποιοτικών ξένων σήριαλ έχουν οδηγήσει την κατάσταση σχεδόν σε τέλμα.

Ωστόσο, κάθε χρόνο υπάρχει τουλάχιστον μια ελληνική σειρά που θα κάνει τη διαφορά. Για την τρέχουσα σεζόν- και παρά το γεγονός πως οι «Άγριες Μέλισσες» πηγαίνουν πάρα πολύ καλά σε νούμερα- ο ξεκάθαρος νικητής δεν αμφισβητείται: είναι το «Κόκκινο Ποτάμι» του Open.

Πρόκειται για ένα πραγματικό κομψοτέχνημα από τα χέρια του πεπειραμένου σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη, που βασίζεται, ως γνωστόν, στο μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη και εξιστορεί την τραγική ιστορία του ελληνισμού της Ανατολής, από το 1908 (Κίνημα των Νεότουρκων) έως και την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η σκηνοθεσία είναι απλή και «περιεκτική», το σενάριο στρωτό χωρίς ευκολίες, οι ηθοποιοί κάνουν άριστα τη δουλειά τους και, εν γένει, μιλάμε για μια παραγωγή που ξεφεύγει από τα ελληνικά δεδομένα.
Αν δεν το έχετε δει ακόμα, κάντε το.

Και, πιστέψτε μας, δε θα χάσετε…